4 лесни начина да опазим околната среда


Изгорелите автомобилни газове в атмосферата и индустриалната промишленост, която непрекъснато замърсява водите и почвата, са сред основните заплашващи фактори за околната среда и нашето здраве.

Съществуват много кампании по света за опазването на природата, които водят до положителни глобални промени. Всеки от нас обаче може да помогне за опазването на околната среда и да допринесе за положителните промени, без особени усилия.

Днес ви представяме 10 лесни начина, с които можем да помогнем на скъпата си планета и да я направим по-добро място за живеене.

1. Да засадим дърво
Всички сме чували за поверието, че човек е задължен в рамките на живота си да посади поне едно дърво. Да се замислим обаче колко от нас и хората около нас наистина са го правили. Дърветата представляват белите дробове на нашата планета. За нещастие увеличаването на земеделските площи и индустриализацията засилват темповете на намаляването на горите.

2. Да подкрепим местната продукция
Превозването на храната, която консумираме, води до замърсяване на природата. Един от начините да опазим околната среда чиста е като купуваме сезонни плодове и зеленчуци и такива, които са произведени по-близо до нашия дом. Още по-добър начин да пазим природата е като сами отглеждаме продукция. Някои подправки и зеленчуци могат да се отглеждат в саксии, така че не можем да се оправдаваме с това, че нямаме градина.

3. Да пестим водата
Понякога приемаме водата за даденост и не се замисляме колко скъпа ни е тя. Ако спираме кранчето, докато мием зъбите си можем да спестим 15-20 литра вода дневно. Също така вземането на душ вместо вана ни пести два пъти повече вода.

4. Да преосмислим начина си на транспорт
Един от основните замърсители на околната среда са вредните емисии от автомобилите. Когато времето е добро, можем да изберем колелото или градския транспорт за придвижване до работа. Друг вариант, ако все пак предпочетем колата, е споделеното пътуване с познат или колега.

Източник: https://www.10te.bg/lyubopitno/10-lesni-nachina-da-opazim-okolnata-sreda/